Burnout Herstel traject

No Burnout@work

Burn-out herstel valt of staat bij goede begeleiding

Wat is stress?

Stress is een angstreactie, waarbij het lichaam zich voorbereid op een zware inspanning. Een gezonde stressreactie duurt kort, waarbij de vrijgekomen energie wordt verbruikt. Wanneer de stresssituatie lang aanhoudt (bijvoorbeeld bij piekeren) of wanneer stresssituaties elkaar veelvuldig opvolgen (bijvoorbeeld bij spanningen op het werk) ontstaat chronische stress.

Wat is chronische stress?

Zie je door de bomen het bos niet meer 2beinbalance arnhemBij chronische stress blijft het gaspedaal als het ware hangen. De hartslag en ademhaling zijn blijvend verhoogd, ook tijdens het slapen. Het lichaam kan dan niet meer goed rusten of herstellen. In het begin wordt chronische stress als prettig ervaren, omdat dan veel energie vrijkomt. Het voelt of je de hele wereld aankan. Vervolgens ontstaan uitputting en allerlei vage klachten. Dat komt door de hormonale ontregeling en verzwakking van het  immuunsysteem.

Burn-out

Chronische stress is een proces van roofbouw, wanneer dit leidt tot uitputting en ontregeling van de fysieke systemen wordt dat burn-out genoemd. Typische burn-out klachten zijn: vermoeidheid, concentratieproblemen, geheugenklachten, slaapstoornis en emotionele labiliteit (huilen, kort lontje, piekeren, angst en/of depressie. Daarbij ontstaan allerlei vage klachten als hoofdpijn, gevoelig voor ontstekingen en virussen, hartkloppingen, enz... Deze klachten vormen ook weer een stressfactoren, waardoor je in een neerwaartse spiraal raakt.

Herstel bij burn-out

Mensen hebben in eerste instantie niet in de gaten dat zij in een burn-out proces verkeren. De klachten waarmee zij de huisarts bezoeken worden vaak onvoldoende herkend en/of onjuist behandeld. Hoewel een rustkuur, slaapmedicatie of antidepressiva het herstel kunnen ondersteunen, biedt het geen oplossing voor de onderliggende stressproblematiek.

Maatwerktraject van 2BeInBalance

2BeInBalance begeleidt het herstel van mensen met (verschijnselen van) burn-out en stress, zoals vermoeidheid, hyperventilatie, angst, paniek en depressieklachten. Soms is de oorzaak van de fysieke en psychische klachten bekend, maar vaak ook niet. 2BeInBalance biedt een maatwerktraject in de vorm van één-op-één begeleiding. Dit bestaat uit:

✓  coaching gecombineerd met lichaamsbeweging in de natuur en EFT (Emotional Freedom Techniques). De sessies vinden in de natuur plaats.

✓ acupunctuur (of eventueel acupressuur/tuina) om zowel de lichamelijke als de geestelijke balans weer te herstellen. De sessies vinden in mijn praktijk plaats.

Voor wie?

Voor mensen met (verschijnselen van) burn-out en stress, zoals vermoeidheid, hyperventilatie, angst, paniek en depressieklachten.

Werkwijze

Voorafgaand brengen we de persoonlijke situatie in kaart. Vervolgens plannen we samen met de deelnemer de (coach)sessies in verspreidt over drie of vier maanden.

Onderwerpen

In dit traject gaan we met de volgende onderwerpen aan de slag:

 • Grenzen stellen en nee zeggen
 • Balans werk en privé
 • Belemmerende overtuigingen
 • Zelfbewustzijn en het zelfvertrouwen
 • Overdreven perfectionisme
 • (faal)Angstklachten
 • Overmatig piekeren
 • Te groot verantwoordelijkheidsgevoel
 • Omgaan met kritiek
 • Nee zeggen
 • Vergroten van de assertiviteit
 • Versterken van communicatieve vaardigheden
 • Leiding nemen/geven
 • Timemanagement en stress
 • Eigen inbreng van de deelnemer

Werkvormen

Gesprek, visualisaties, oefeningen, EFT, acupunctuur/acupressuur/tuina

Positief voor het herstel: betrokkenheid en eigen initiatief

Goede communicatie en afstemming met alle betrokkenen bevordert het herstelproces. Opdrachtgevers informeer ik tussentijds over de voortgang van het herstelproces. Ook blijkt uit onderzoek en ervaring dat eigen initiatief een positiever effect op het herstel heeft dan verplichte deelname aan een opgelegde hulpverleningsvorm. Op eigen initiatief een begeleidingsvorm mogen kiezen verhoogt de motivatie en het rendement.

‘go or no go gesprek’

Het resultaat staat of valt bij het ‘zelf willen’ van de deelnemer. Je kunt iemand niet tegen zijn wil in coachen. Daarom biedt 2BeInBalance het ‘go or no go gesprek’ aan. Dit is het eerste gesprek van de geplande sessies. De deelnemer mag aan het einde van dit gesprek zelf kiezen of hij de overige sessies wil blijven volgen.

Evaluatiegesprek

Na afloop van de coaching vindt er een drie gesprek plaats waarbij de coach, de deelnemer en de leidinggevende van de deelnemer aanwezig zullen zijn. Samen evalueren we het traject. De coach geeft waar nodig advies om het behaalde resultaat te borgen voor de langere termijn.

Duur

Een traject bestaat gemiddeld uit negen 1-op-1 sessies van 1-1,5 uur per sessie en een evaluatiegesprek van 1 uur.

Aan de slag!

Waar wacht jij op - HSP - Bunrout - 2BeInBalance - Arnhem

Alle trajecten worden vooraf gegaan door een kennismakingsgesprek en een uitgebreide intake. Maatwerktrainingen of trajecten zijn mogelijk.

NB: De gesprekken tijdens een traject zijn vertrouwelijk. Over de tussentijdse,- en eindresultaten van het traject kan indien gewenst en na akkoord van de gecoachte, schriftelijk worden gerapporteerd.

Welk traject past het beste?

 

 


Check of jij een Hoog Sensitief Persoon (HSP) bent

Doe de quiz!