bindweefsel massage

Bindweefselmassage wordt toegepast op de bindweefsellaag van het lichaam, dit is de laag die zich tussen de spieren en de huid bevindt. Bindweefselmassage is een reflexzonemassage; hierbij gaat men ervan uit dat er zich op het lichaam zones bevinden die in verbinding staan met alle klieren, organen en andere lichaamsdelen. Door deze zones te stimuleren, wordt ook het orgaan gestimuleerd en zullen blokkades verdwijnen.

Zo'n prikkel wordt gegeven door middel van verschillende massagetechnieken met de handen. Deze technieken kunnen variëren van lichte aanrakingen (oppervlakkige strijkingen) tot het rollen van de huid. Door deze massagegreep wordt de huid en het bindweefsel gestimuleerd. Daardoor neemt de doorbloeding van de huid toe en verbetert de staat van het bindweefsel. Op deze manier kunnen zogenaamde ‘verklevingen' verminderen.

Ook de zenuwuiteinden die in de huid en in het bindweefsel liggen, krijgen door de massage een prikkel. Het effect van deze prikkel beperkt zich niet tot de huid maar werkt door op andere delen van het lichaam.

Hoe werkt een bindweefsel massage?

Alle inwendige organen en andere delen van het lichaam hebben een projectiegebied op het bindweefsel vlak onder de huid. De zenuwen die onze organen 'aan het werk' zetten, lopen door de wervelkolom. Vanuit hier ontspringen ze via de wervels naar delen of organen in het lichaam.

Bindweefselmassage is van invloed op het vegetatieve deel van het zenuwstelsel. Dit stelsel verzorgt de regeling van orgaanfuncties zoals de bloedsomloop, ademhaling, uitscheiding en stofwisseling.

De behandeling

We beginnen met het toesturen van een anamnese formulier. Tijdens uw eerste bezoek wordt dit kort met u doorgenomen. Er is aandacht voor de algehele lichamelijke conditie, het mentale welbevinden en medicijngebruik. Dit is nodig omdat bindweefselmassage van invloed kan zijn op eerdere operaties en oude of al langer bestaande klachten.

De behandeling begint met een rugonderzoek dat zittend op de massagetafel wordt uitgevoerd. Hierbij wordt het bindweefsel van de rug in plooien opgetild of geduwd. Op die manier kan de masseur opmaken waar zich de eventuele klachtenzones bevinden.

Vervolgens wordt (liggend op de tafel) met massagegrepen in of van het bindweefsel de doorbloeding geactiveerd en de kwaliteit van het weefsel verbeterd. Afvalstoffen of verklevingen worden zo losgemaakt. De grepen worden op de rug uitgevoerd maar kunnen ook op de armen, benen, romp en gezicht plaatsvinden.

Na afloop wordt het rugonderzoek herhaald. Bindweefselmassage kan eenmalig worden uitgevoerd om onderliggende probleemzones te belichten. Maar er zijn ook meerdere behandelingen mogelijk om zo aanwezige stoornissen te verminderen.

Afhankelijk van de klachten duurt een bindweefselmassage tien minuten tot maximaal drie kwartier. Indien iemand sterk op de behandeling reageert, zal de masseur niet te lang doorgaan. De tijdsduur kan door meerdere behandelingen, verspreid over enkele weken opgevoerd worden.

Aangezien bindweefselmassage niet altijd even prettig aanvoelt, is het prettig om aansluitend een ontspanningsmassage te ondergaan.

Effect van een bindweefselmassage

De effecten van een bindweefselmassage kunnen zeer groot zijn. Het kan voorkomen dat iemand heftig reageert op de massage, de huid wordt dan rood. Ook kan de massage als onprettig en zelfs pijnlijk ervaren worden. Iemand kan zich na een massage ook vermoeid voelen. Deze verschijnselen dienen binnen 24 uur voorbij te zijn. Zorg er altijd voor dat u na de massage voldoende water drinkt, zodat vrijgekomen afval stoffen makkelijker door het lichaam afgevoerd kunnen worden!

Na meerdere behandelingen kunnen klachten verdwijnen.

Voor welke problemen wordt bindweefselmassage gebruikt?

Bindweefselmassage kan een positief effect hebben op verschillende klachten zoals hoofdpijn en migraine, buik en borstkas aandoeningen, maag en darm aandoeningen, doorbloedingsstoornissen, chronische verkoudheid, aandoeningen aan het bewegingsapparaat, gewrichtsproblemen en slapeloosheid. Ook is het heel effectief bij (teveel) stress!

De technieken hebben een positief effect op een verslapte of slecht doorbloede huid en op cellulite, striae en littekenweefsel.


Check of jij een Hoog Sensitief Persoon (HSP) bent

Doe de quiz!